Historie - Jan Rebel Landhuisarchitect
content top

Historie

Jan Rebel is op 24 augustus 1885 geboren in het Noord-Hollandse Huizen. Reeds op jonge leeftijd weet Jan Rebel dat hij architect wil worden en gaat op 12 jarige leeftijd naar de timmervakschool. Vervolgens gaat hij werken bij verschillende bouwbedrijven om zodoende meer praktijkervaring te krijgen. Tijdens z’n vrije tijd volgt Jan Rebel tekenkundige opleidingen bij architect Gerrit Jan Vos in Bussum.

In 1911, op 26-jarige leeftijd richtte hij ‘Architectenbureau Jan Rebel’ op aan de Brink in het Noord-Hollandse Laren. Bij aanvang werft Jan Rebel opdrachten uit de regio maar inmiddels ook uit Bloemendaal en Groningen. Door de constante groei van opdrachten wordt het team in 1918 verder uitgebreid. Een van de nieuwelingen is de uit Assendelft afkomstige Adam van Vliet. Aanvankelijk tekent deze 16-jarige architectuurliefhebber bouwtekeningen en begeleid bouwprojecten. Gaandeweg neemt hij deel aan het ontwerpproces. Zowel Jan Rebel als Adam van Vliet werken ieder afzonderlijk een ontwerp uit voor dezelfde opdrachtgever. Steeds frequenter genieten bij de opdrachtgevers de ontwerpen van Adam van Vliet de voorkeur. De samenwerking tussen Jan Rebel en Adam van Vliet verloopt goed en resulteert in een verdere groei van het bureau. Zij ontvangen in de jaren ’30 opdrachten voor huizen en landhuizen uit het hele land zoals Enschede, Tilburg, Eindhoven en Dordrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal opdrachten af maar na de bevrijding trekt dit weer snel aan, vooral in de jaren ‘50.

In 1950, als Jan Rebel 65 wordt, laat Adam van Vliet het boek ‘Het bouwen van landhuizen naar werken van Jan Rebel’ uitgeven. Hierin is een selectie opgenomen van de mooiste landhuizen. Deze uitgave, in een oplage van 2500 stuks, is uitgevoerd met prachtige foto’s en teksten en blijkt een goede marketingstunt te zijn omdat het nogal wat nieuwe opdrachtgevers oplevert. Daarnaast is het voor vakgenoten een inspiratiebron. Het boek komt ook over de landsgrenzen terecht en heeft internationale opdrachten tot gevolg zoals uit Canada, voormalig Perzië en België.

In 1961 overlijd de 76-jarige Jan Rebel en Adam van Vliet zet als enige de directie voort en bouwt het bureau verder uit met z’n team. In de jaren ‘70 krijgt Adam van Vliet assistentie van zijn zoon Thomas van Vliet. In die periode krijgt het bureau, net als in de jaren ‘60, opdrachten van familieleden en kennissen van voormalige opdrachtgevers. Er komen ook nieuwe opdrachtgevers omdat ze ‘ergens zo’n mooi landhuis hebben gezien’. Eind jaren ‘70 wordt de directie voortgezet door Thomas van Vliet. Het bureau gebruikt van 1979 t/m 1992 twee verschillende namen, namelijk ‘architectenbureau A. van Vliet en zn’ en ‘architectenbureau Jan Rebel’. Echter, de naam Jan Rebel geniet grote bekendheid in de wereld van landhuizen. Om marketingtechnische redenen wordt sinds 1992 alleen nog gewerkt onder de naam ‘architectenbureau Jan Rebel’. De diversiteit aan opdrachten van Architectenbureau Jan Rebel zijn in de loop der jaren toegenomen. Het bouwen van huizen en landhuizen behoort tot de kernactiviteit maar het opdrachtenpakket kent eveneens in toenemende mate verbouwingen en uitbreidingen van bestaande Jan Rebel objecten. Daaronder zijn eveneens inbegrepen gemeentelijke- en rijksmonumenten waar onze kennis en ervaring uitstekend wordt toegepast.